Startsida Om oss ridum Friluftsliv Vildmarksturer Ridleder Kontakt Hovslagare Länkar

 

 

Tips
Utrustning
Yxa, såg och kniv
Matlagning
Elda
Recept
Första hjälpen

 

Hans och Willy fixar ärtsoppa med punch.

 

Råder det eldningsförbud anväder du självklart någon form av mindre fältkök

t. ex Trangia kök som innehåller både kastruller och stekpanna och räcker för två-tre personer. Är man fler så använd flera kök. Andvänder du Trangia kök så glöm inte T-spriten. Tänk bara på att inte få spriten på händerna då du lagar mat eller i grytorna då allt kommer att smaka pyton.

 

Matlagning över öppen eld gör du lämpligen över en Jägareld. Denna typ av eld görs av två stockar liggande bredvid varandra och parallellt med vindriktningen. Mellan stockarna gör man en pyramideld. Vid matlagning stöder stockarna kokkärlen. De kan också göras av sten enligt samma princip som med stockar Jägarelden är också början till en 'nying'.

 

 

Pyramidelden som görs likt en pyramid med klena stickor längst in och grövre bränsle utåt. Den kräver någon form av upphängningsanordnig för att fungera bra för matlagning. Man kan t. ex. göra en trefot som man hänger grytan eller kitteln i. Det går också bra att ta en gren som man stödjer i en träklyka nerslagen i marken så att grenen når ut över elden. Se bara till så att du har ett mothåll i ändan av grenen så att kokkärlet hänger kvar.

För att grilla, halstra eller glödbaka går det bra med vilken som helst av dessa eldar. Den utrustning du behöver för att laga mat ute bestäms av möjligheten att bära med sig utrustning och dina kunskaper i primitiv matlagning. Ofta räcker någon form av gryta, gärna två som kan placeras i varandra. En enkel stekpanna som ej väger för mycket kan användas till att både steka i och att baka bröd i. En kittel att koka kaffe eller vatten i är alltid trevligt att kunna hänga över elden. För längre turer är det vettigt att göra upp någon form av matsedel så att man ser vad man behöver ha med sig. Glöm ej kryddor. Tänk på att olika sorters grytor är lättast att göra då allt görs i samma kokkärl. Kniven har du alltid med dig och en träslev tar inte mycket plats. Har du detta med dig behöver du inga bestick bara något att dricka ur. Dessutom går det jättebra att tillverka både sked och något att röra med så länge du rör dig i skogsmarker.

 

Tips på mat som är lätt att göra hittar du under Recept eller på vår länksida.

 

Lika viktigt som att äta är det att dricka. Så se till att du får tillräckligt av vätska i dig.

 

Eftersom vi mest rider i skogsområden går jag inte in på mat och utrustning för fjällturer utan hänvisar till vår länksida där du hittar fler tips.

 

 

                                                          © Copyright 2005 Ridum Islandshästar. Allt material på dessa sidor är upphovsrättsskyddat enligt lag.