Startsida Om oss ridum Friluftsliv Vildmarksturer Ridleder Kontakt Hovslagare Länkar

 

 

Tips
Utrustning
Yxa, såg och kniv
Matlagning
Elda
Recept
Första hjälpen

 

 

 

Det viktigaste är sadeln och bett. Se till att du får en sadel som passar till hästen och att du sitter bekvämt. Bettet skall passa hästen och ligga rätt i munnen. Är du osäker tala med någon som kan hjälpa dig.

 

Packväskor finns flera olika modeller i olika prislägen. Det viktigaste är att den är stor nog för det du brukar ha med dig, att den är av bra kvalité, vattentät och ligger rätt på hästen. Använder du packhäst se till att den är tränad för sin uppgift oavsett om du skall använda den som pack- eller ridhäst. Det duger inte att bara ta en häst och tro att det skall fungera. Packsadel är ett större problem då jag inte har hittat sådan i Sverige. På Island kostar den mellan 7500:- och 13000:-. Så har någon tips på något som fungerar och är billigare kontakta oss gärna.

 

Färdvägar i det område man tänkt rida i kan man med fördel studera i gula kartan eller gröna kartan för de område som är aktuellt. De finns ofta orienteringskartor som går utmärkt att använda. Kartor köper man tex. i bokhandeln på sin hemort. Orienteringskartor från lokal orienteringsklubb. OBS! glöm ej kompassen!

 

Tips på personlig utrustning och friluftsmat hittar du på vår länksida. Jag använder ofta vanliga friluftskläder; undantaget ridbyxor, då jag tycker att dessa har bättre funktion än vanliga ridkläder när man både rider och utövar friluftsliv. När det gäller skor använder jag vandringsskor- kängor istället för ridkängor då jag tycker att dessa är bättre att gå i. Lätta vindskydd, bra tält, trangiakök, liggunderlag och sovsäckar mm hittar du i välsorterade friluftsbutiker (Friluftsbolaget mm.) se även vår länksida. När du använder vindsskydd och skall elda tänk på att se till så du har någon form av skydd i öppningen tex. en stock eller liknande så att du förhindrar att utrustningen kommer ut i eldstaden. Försök om möjligt att bygga så att du kan flytta vindskyddet om vindriktningen ändras. Det är inte så trevligt att få in all rök eller att det blåser rätt in. När det gäller matlagning i det fria har bl.a. scouterna bra tips när det gäller recept och utrustning. Titta på deras hemsidor. Något som ofta kommer till användning är en liten hoppfällbar såg, en bra kniv och gärna en bra men liten yxa. Ved och torrt bränsle för att tända en eld hittar du alltid när du rider i skogsområden. Men tänk på att du inte får bryta grenar och fälla träd utan använd grenar ock liknande som ligger på marken och sunt förnuft.

 

Vid all eldning tänk på brandfaran, kontrollera om det är eldningsförbud där du skall vara.

 

Material för att kunna ordna en hage beroende på om du skall stanna en kort stund eller över natten. Skall du bara ha hagen en kort stund räcker det med "flagglina", tänk bara på att det är lättare att hantera flera korta linor än en jättelång. För en hage som skall användas över natten är det bättre med ett elstängsel. Det finns små batteridrivna aggregat som inte tar stor plats men med tillräcklig kapacitet, detta plus eltråd får du lätt plats med i en sadel väska. Detta hittar du i många ridsportsbutiker eller hos lantmännen (Odal). Hovslagarutrustning för att kunna fixa en tappsko är bra att ha med vid längre turer.

 

Bra utrustning och noggrann planering gör turen både lättare och roligare.

    

 

                                                          © Copyright 2005 Ridum Islandshästar. Allt material på dessa sidor är upphovsrättsskyddat enligt lag.