Startsida Om oss ridum Friluftsliv Vildmarksturer Ridleder Kontakt Hovslagare Länkar

 

 

Tips
Utrustning
Yxa, såg och kniv
Matlagning
Elda
Recept
Första hjälpen

 

_4200930
Maja, maj 2008

 

Kniven
Kniven är ingen leksak eller prydnadsföremål. Den skall användas - men förståndigt. Tälj alltid ifrån dig, ej mot knäna. Stå ej för nära någon annan när du täljer. Lägg aldrig ifrån dig kniven lös, stoppa ner den i sitt fodral. Ha alltid kniven välslipad. Ha inte kniven på dig när du inte behöver den t.ex. när du rider.
Se till att kniven har parerstång eller halkskydd, så att du inte skär dig när du täljer.

 

Yxan
Välj en lagom stor yxa när du hugger. Handyxan bör väga 6-7 hg och huggyxan kan vara lite tyngre ca. 1,3 kg med ett 24 tums skaft. När du hugger:
Stå stadigt och bredbent. Stå aldrig gränsle över en stam som du kvistar utan använd den som skydd mellan dig och yxan. Kvista från rotändan och uppåt.
Vid vedklyvning bör du använda en rejäl huggkubbe, en stubbe eller annat stadigt träunderlag. Aldrig mot en sten eller berg.

 

OBS! Slöa verktyg är en större olycksrisk än välslipade.

 

Sågen
Bågsågen är nog den såg du har mest nytta av. Den kräver kunnig behandling och träning för att kunna utnyttjas rätt. Alla sågar måste vara vassa om de skall fungera på ett riktigt sätt. Håll sågen i ett riktigt grepp. Håll stadigt men knip inte med handen om skaftet, utan drag fram och tillbaka utan att trycka. Akta fingrarna så att sågen inte hoppar upp på den stödjande handen. Lägg föremålet som skall sågas mot ett stadigt underlag. Såga kan du sedan göra ensam eller med en kamrat. Är du ensam går det lättast att hålla den mellan knäna och foten mot marken. Klingan riktas då uppåt och du kan dra vedträdet över klingan.

 

Hopfällbar såg
Denna såg är utmärkt om du har begränsat utrymme t.ex. vid ridturer. Tänk bara på att den skall vara av god kvalité och ha en spärr som håller den kvar i utfällt läge. Den är inte lika effektiv som bågsågen men för att såga ved av mindre grovlek t.ex. grenar och klenare virke fungerar den jättebra.

 

                                                          © Copyright 2005 Ridum Islandshästar. Allt material på dessa sidor är upphovsrättsskyddat enligt lag.